Storfeburger med grove hamburgerbrød

En god og saftig burger skal man aldri kimse av! En typisk helgemiddag når man skal unne seg noe ekstra godt, men kan like gjerne lages midt i uken når man går for en sunnere variant som denne. Laktosefri og laget med speltmel.

Til 4 burgere

600 g karbonadedeig

1 egg

1/2 ts timian

salt og pepper(mengde etter eget ønske)

Ost til topping

Ha ingrediensene i en bolle og kna godt sammen. Lag 4 burgere à 150 g og form de med hendene. Et tips for å forme de lettere, er å væte håndflatene med litt kaldt vann. Stekes på høy varme i en panne med smør, ca. 3 minutter på hver side. Legg på osten mot slutten av steketiden og skru ned varmen. 

Burgerbrød (12 stk):

6 d laktosefri ekstra lettmelk

1 pose tørrgjær 

2 ts sukker

1 ts salt

6 dl sammalt spelt 

7 ½ dl siktet speltmel

4 ss solsikkeolje 

1 stk egg (til pensling)

sesamfrø

Fremgangsmåte:

Varm melken til den er fingervarm, ca 37 ºC. Ha gjæren i en bakebolle og hell melken over. Rør lett sammen. Tilsett resten av ingrediensene og kna deigen i 5-10 minnutter til den blir smidig. Juster litt på mengden speltmel etter behov. Dekk til bollen og la deigen heve til dobbel størrelse, ca 30 minutter.

Strø litt mel på benken og ta deigen ut av bollen. Kna den godt sammen. Del i 12 like store emner, og trill ut boller. Legg bollene over på ett bakepapirkledd stekebrett. Trykk bollene litt flate. Dekk brettet med plastfolie og la brødene etterheve i ca en 30 minutter til. Pensle brødene med sammenpisket egg, og dryss over sesamfrø. Stek burgerbrødene midt i ovnen ved 210 °C i 10-12 minutter. De er ferdige når de er lett gyldne. 

Hamburgerbrødene som blir til overs, er veldig kjekke å ha i fryseren til en senere anledning :)

Tilbehør:

Her er det mange muligheter, men jeg serverte burgerne med salat, agurk, tomat og dressing samt søtpotetchips til. Søtpotetchipsene stekes i ovnen på 225 grader i 15- 20 min. Tips: Legg de oppskårne søtpotenene i kaldt vann i 30 min, før du har de over i en pose med 1 ss maizenna og litt olje. Rist posen godt før du fordeler chipsene utover et stekebrett og har på salt og pepper. Dette gjør at de blir mer sprø.