Spelt-eplekake med vaniljekrem og marsipan

Denne kaken fikk bein å gå på da jeg tok den med på jobben! Kanskje ikke så rart -  med friske epler, hjemmelaget vaniljekrem, marsipan og kanel ble den både supersaftig og nydelig på smak. 

Til en stor langpanne

Ingredienser

500 g sukker

500 g romtemperert, laktosefritt smør

8 egg

500 g fint speltmel

3 toppede ts vaniljesukker/3 vaniljestenger

3 ts bakepulver

1,5 ts kardemomme

1 eple, kuttet i små biter til å ha i røren

Fyll

5 epler i skiver

ca. 40 g marsipan i små biter

5 dl hjemmelaget vaniljekrem( se oppskrift lenger ned)

5 ss sukker

2,5 ss kanel


Hjemmelaget vaniljekrem

200 g sukker

2 egg

50 g maisenna

2,5 vaniljestenger/ 3 toppede ts vanilesukker

0,5 dl laktsosefri melk

Fremgangsmåte

Start med å lage vaniljekremen. Alt blandes og gis et lite oppkok. Varmes og røres til den blir tykk. Må ikke koke, for da blir egget kokt og klumper seg, samt at det blir eggesmak av kremen. Settes kaldt frem til bruk. 

Pisk romtemperert smør og sukker til luftig smørkrem. Pisk inn ett og ett egg av gangen. Sikt bakepulver, kardemomme og frøene fra vanilestengene/vaniljesukker sammen med melet og bland inn i smørkremen. Kutt ett eple i små biter og bland i. Røres sammen til en jevn og klumpfri, trykk røre. 

Fordel røren jevnt utover i en stor langpanne med bakepapir (ca 30x40 cm). Skrell eplene og del i skiver. Legg epleskivene i pent mønster oppå deigen. Kutt opp små biter av marsipan og legg bitene mellom eplene. Smør vaniljekremen over eplene ved hjelp av en spiseskje. Dryss over sukker og kanel.

Stek kaken midt i ovnen ved 200°C i 35-40 min (sjekk med en kakenål at kaken er helt gjennomstekt i midten). Avkjøl kaken i formen. 

- Serveres som den er, eller f.eks med en kule is!