Saftig sjokoladekake med sjokoladekrem, peanøtter og karamell

I anledning farsdag spurte jeg pappa hva slags kake han ønsket seg. Han svarte da "en skikkelig sjokoladekake!". Jeg satt i gang letingen etter inspirasjon til den perfekte sjokoladekaken, og ble inspirert av Lise Finckenhagen. Denne kaken er supersaftig, med sjokoladekrem, salte peanøtter og hjemmelaget karamell. Kan det bli bedre? Kaken er selvsagt laktosefri og er laget med speltmel. 

Ingredienser

Røre:

5 dl speltmel
5 dl sukker
1,5 dl kakao
3 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 ss instant espressopulver
2,5 dl laktosefri melk
1,5 dl smeltet, laktosefritt smør
2 stk store egg
2 dl kokende vann


Karamellsaus:

4 ½ dl sukker
3 dl laktosefri kremfløte
150 g laktosefritt smør
1 toppet ss sirup
3 ts salt (maldonsalt)

Sjokoladekrem:

100 g laktosefritt smør, romtemperert 
300 g melis
1 stk egg
2 ts vaniljesukker
150 g laktosefri, mørk sjokolade
2 ss sterk kaffe


Fremgangsmåte

1. Forvarm ovnen til 170 grader, over- og undervarme. Bruk en rund kakeform på cirka 26 cm i diameter og kle den med bakepapir i bunnen. Bland sammen mel, sukker, kakao, bakepulver, vaniljesukker og espressopulver i en kjøkkenmaskin. Visp alt godt sammen. Tilsett melk, smeltet smør og egg, og visp alt godt sammen ved middels hastighet. Tilsett kokende vann i en tynn stråle og visp videre til alt er godt blandet. NB: Den blir ganske flytende. 

Ha røren over i formen og stek kaken på midterste rille i ca 45 min(kan variere noe fra ovn til ovn). Avkjøl på rist før du tar den ut av formen og legger over på fat. 

2. Mens kaken steker, lager du karamellsaus og glasur. Karamellsaus:

Smelt sukker til karamell i en tykkbunnet kjele på middels til sterk varm. Sukkeret skal få en gyllen farge. Ikke rør mens sukkeret smelter. Tilsett litt og litt fløte under omrøring. Rør inn smør og sirup, og kok sausen videre i ca. 10 minutter eller til den tykner. Rør til slutt inn flaksalt og hell over på glass. La sausen stå på benken noen timer eller over natten slik at den tykner.

Sjokoladekrem:

Lag sjokoladekremen ved å vispe smør og melis lyst og luftig. Visp så inn egg og vaniljesukker. Smelt sjokoladen i vannbad. Kok kaffe. Bland sjokoladen og 2 ss kaffe i smørkremen og visp det godt sammen. 

Når kaken er helt avkjølt, deler du den i 2 og fyller midten med sjokoladekrem og karamellsaus. Legg på den andre delen av kaken og topp den med sjokoladekrem, karamellsaus og hakkede peanøtter. 

- Så er det bare å nyte!