Luftige og laktosefrie Fastelavnsboller med spelt

Fastelavnsboller hører fastelavn til, og det finnes nok utallige versjoner rundt om i verden! Disse store og luftige bollene er laget med speltmel, fylt med hjemmelaget vaniljekrem og er selvsagt laktosefrie. Anbefales!

Til 24 boller

Ingredienser

Bolledeig:

200 g laktosefritt smør

6 dl laktosefri helmelk

1 dl laktosefri kremfløte

1 ½ pk tørrgjær

ca. 1 kg speltmel

200 g sukrin gold/ raffinert sukker

1 ts salt

1 ts kardemomme

1 ts bakepulver

1 egg til pensling

Vaniljekrem:

200 g sukrin gold/ raffinert sukker

2 egg

50 g maizenna

2 vaniljestenger

2 ts vaniljesukker

0,5 L laktosefri melk

+ Krem av 3 dl kremfløte og 4 ts sukker.

Fremgangsmåte:

Boller:

Smelt smøret i en kjele og bland i melken. Kjenn etter med lillefingeren at blandingen er lunken, ca 37 grader. Ha tørrgjæren i en bakebolle og hell melkeblandingen over. Bland sammen til gjæren er oppløst. Ha i de tørre ingrediensene og bland godt sammen. Elt deigen i 5-7 minutter til du får en passe fast og spenstig deig. Ha i mer mel hvis nødvendig. Dekk til bollen med plast og sett deigen til heving på et lunt sted til ca. dobbel størrelse.

Når deigen er ferdig forhevet, deler du den opp i 24 deigemner på ca. 100 g hver. Rull sammen til fine boller og fordel dem på to stekebrett med bakepapir. Etterhev under plast i ca. 45 min. Pensle bollene med et sammenvispet egg og stek på 225 grader i 9-10 min på nest nederste rille. Steketid kan variere noe fra ovn til ovn. Avkjøl bollene på rist, før du deler dem i to og fyller dem med vaniljekrem.

Vaniljekrem:

Alt blandes og gis et lite oppkok. Varmes og røres hele tiden til den blir tykk. Må ikke koke, da vil egget stivne og kremen blir kornete. Når vaniljekremen er kald, blander du den forsiktig sammen med vispet krem og fordeler det på bollene.