Laktosefrie speltboller

Disse bollene er supergode og luftige! Laktosefrie og laget med speltmel, men oppskriften kan fint lages med vanlig hvetemel for de som foretrekker det. Jeg bruker også denne oppskriften som base når jeg lager bamseboller, skoleboller o.l. 

Til 24 boller

Ingredienser

200 g laktosefritt smør

6 dl laktosefri melk

1 dl laktosefri kremfløte

1 ½ pk tørrgjær

ca. 1 kg speltmel

200 g sukrin gold/ raffinert sukker

1 ts salt

2 ts kardemomme

1 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

1 egg til pensling

Laktosefri sjokolade eller rosiner til å ha i hvis ønskelig.

Fremgansmåte:

Smelt smøret i en kjele og bland i melken og fløten. Kjenn etter med lillefingeren at blandingen er lunken, ca 37 grader. Ha tørrgjæren i en bakebolle og hell melkeblandingen over. Bland sammen til gjæren er oppløst. Ha i de tørre ingrediensene og bland godt sammen. Elt deigen i 5-7 minutter til du får en passe fast og spenstig deig. Ha i mer mel hvis nødvendig. Dekk til bollen med plast og sett deigen til heving på et lunt sted til ca. dobbel størrelse.

Når deigen er ferdig forhevet, deler du den opp i 24 deigemner på ca. 80 g hver. Rull sammen til fine boller, ha evt. i rosiner eller sjokolade, og fordel dem på to stekebrett med bakepapir. Etterhev under plast i ca. 45 min.

Pensle bollene med et sammenvispet egg og stek på 225 grader 8-10 min på nest nederste rille, til de er lett gyldne. Steketid kan variere noe fra ovn til ovn. Avkjøl bollene på rist under et kjøkkengåndkle. 

- Så er det bare å kose seg!