Lakseburger med halvgrove hamburgerbrød av spelt

Hva med å bytte ut okseburgeren med deilige og saftige burgere av laks i dag? Disse er en favoritt hos både voksne og barn, og funker like godt å grille som å steke i panne. Supersunne er de også!

2 porsjoner

Ingredienser

Lakseburgere:

4 laksefileter (550 g)

2 ts salt

1/2 ts pepper

3 ss hakket vårløk(grønn del)

2 ss hakket, frisk gressløk

1 egg

3 ss revet parmesan

1/2 ts chilikrydder

1 ts tørket basilikum

1 ss potetmel

ost til toppen

Dillkesam:

1/2 boks laktosefri mager kesam

1 neve frisk dill, finhakket

saften av 1/2 lime

salt og pepper

Hamburgerbrød av spelt:

20 stk

5 dl laktosefri melk

2 dl lunket vann

2 ss sukker

2 ts salt

1 pakke tørrgjær

ca 500 g fint speltmel

ca 500 g sammalt spelt

1 ss fiberhusk

100 g smør, i terninger 

vann+ sesamfrø


Fremgangsmåte

Lakseburgere:

Finhakk laksefiletene og legg i en bolle. Krydre med salt og pepper og bland godt. Tilsett resten av ingrediensene og rør godt sammen. Form 4 burgere med hendene. Stekes i panne med litt smør i 2-3 minutter på hver side. Ha på et par skiver ost mot slutten av steketiden og stek ferdig under lokk dersom du ønsker det. Serveres med nybakte hamburgerbrød av spelt, dillkesam og frisk salat. 

Dillkesam:

Alle ingrediensene has i en bolle og røres godt sammen. 

Hamburgerbrød:

Sikt melet i en bakebolle/kjøkkenmaskin. Tilsett alle de andre ingrediensene, med unntak av smøret. Elt deigen i ca. 10 minutter på sakte til middels fart. Tilsett romtemperert smør i terninger og elt videre i ca 5 minutter, til deigen slipper kantene og smøret er godt eltet inn i deigen. Deigen skal nå være elastisk og smidig. Tilsett mer vann eller mel dersom deigen virker å være for kompakt eller klissete. Dekk bollen med lokk eller plast og la den forheve på et lunt sted i ca. 60 min eller til dobbel størrelse. 

Når deigen er ferdig hevet, deler du den opp i emner på ca 100 gram pr stk.  Trill deigemnene til boller, legg de på et bakepapirkledd stekebrett og trykk de flate med håndflaten. La brødene etterheve i 45-60 minutter. 

Forvarm ovnen til 225 grader. Pensle brødene med vann og sesamfrø før du steker de på midterste rille i ovnen i 10-12 min til de har fått en gylden farge. 

- Tips: Du kan fint halvere oppskiften til burgerbrødene, men jeg synes det er kjekt å lage en større porsjon og fryse ned, så kan man trylle frem hjemmelagde burgere rett som det er!