Karamellcupcakes med karamelltopping&daim

Disse saftige og lukseriøse karamellcupcakene slår aldri feil! Med hjemmelaget fløtekaramell i både muffinsrøren og toppingen er dette enhver karamellelskers drøm.

Ha alle ingrediensene til fløtekarameller i en kjele og kok til termometeret når 118 grader.

Karamelltoppingen er tynn og rennende når man tar den ut av kjøleskapet etter den har stått avkjølt over natten. Kjør den med mikser til den får en tykk og kremet konsistens, før du har den over i en sprøytepose.

Oppskriften gir ca. 24 cupcakes

Ingredienser

Muffinsrøre:

2 store egg

4 dl sukker

1,5 dl flytende karamell (se tips under hjemmelagde fløtekarameller)

2 ts bakepulver

2 vaniljestenger (frøene) eller 2 ts vaniljesukker

150 g laktosefritt smør

2 dl laktosefri melk

5,5 dl hvetemel

Karamelltopping:

6 dl laktosefri kremfløte

400 g hjemmelagde fløtekarameller / fudge som fås kjøpt i løsvekt i matbutikker.(NB: sistnevnte inneholder laktose).

Hjemmelagde fløtekarameller:

200 g laktosefritt smør

4 dl laktosefri kremfløte

200 g sukker

2 dl lys sirup

2 ts vaniljesukker

2-4 ss glukose

litt Maldonsalt

Bland alle ingrediensene i en kjele og kok opp i ca. 20-25 minutter. Jeg benytter alltid et digitalt termometer eller sukkertermometer når jeg lager fløtekarameller. Dette er fordi temperaturen er helt vesentlig for konsistensen på karamellen. Temperaturen stiger noe tregt i begynnelsen, men mot slutten går det raskt og det er derfor viktig å passe på! Kok blandingen til 118 °c. Fordeles i 2 brødformer med bakepapir i. La fløtekaramellene stivne i romtemperatur på kjøkkenbenken over natten.

Når jeg lager disse fløtekaramellene bruker jeg de slik: ca. 400 g deles opp i biter og smeltes i fløten til karamelltopping. Ca 70-100 g karamell smelter jeg opp igjen i en kjele for å bruke i muffinsrøren. Resten av karamellen deler jeg opp i passe store biter, legger dem i konfektformer og pakker de i fine gavepakninger med cellofan. Superhyggelig å gi bort!

Pynt:

Hakket, hjemmelaget karamell eller daim.

Fremgangsmåte

Karamelltopping:

Start med å lage karamellfløten dagen i forveien. Kok opp laktosefri kremfløte i en kjele. Skru av platen og legg ca. 400 g oppdelte karameller i den oppkokte fløten. La karamellene smelte helt og rør dem godt inn i fløten til en jevn blanding. Sett blandingen i kjøleskap til dagen etter.

Muffinsrøre:

Egg og sukker piskes til tykk eggedosis. Smelt opp ca. 70-100 g fløtekarameller til flytende karamell, eventuelt bruk kjøpt karamellsaus. Pisk karamellsaus, bakepulver og vaniljesukker i eggedosisen. Smør smeltes og blandes med melken. Ha i smørmelken og hvetemel vekselsvis til en jevn og klumpfri, tykk røre.

Sett papirformer i muffinsbrett og fyll formene 2/3 fulle med muffinsrøre. Stekes på midterste rille i ovnen ved 180 °C i c. 15-20 min, tiden kan variere noe fra ovn til ovn. Avkjøl muffinsene.

Ta karamellfløten ut av kjøleskapet og pisk den til en tykk og fluffy topping. Fyll karamelltoppingen i sprøytepose og dekorer muffinsene. Hakk fløtekarameller eller daim til pynt. Cupcakene må oppbevares kjølig frem til servering.

- Så er det bare å nyte!

NB: Oppskriften kan selvsagt lages med vanlig melk, fløte og smør for de som ikke er laktoseintolerante ;)