Bidos

Bidos er samenes nasjonalrett. Det er en kjøttsuppe med reinsdyrkjøtt, og blir gjerne servert som festmat. I denne versjonen har jeg brukt en blanding av ytrefilet og reinsdyrskav fordi det var det jeg hadde tilgjengelig, men du kan bruke flere typer reinsdyrkjøtt, f.eks. ytrefilet, skav, flatbiff, bog eller stek. Denne oppskriften er melkefri, glutenrfri og lavfodmap. 

3-4 porsjoner

TId: ca. 40 min

Ingredienser 

700 g reinsdyrkjøtt

6 ss hakket vårløk

Melkefritt smør til steking

1 liter vann

5 stk poteter(jeg har brukt amandinepoteter)

3 stk gulrøtter

salt

pepper

Glutenfri soyasaus

Maizenna til tykning

Timian til topping

Fremgangsmåte

  1. Ha litt melkefritt smør i en varm panne. Brun reinsdyrkjøttet og vårløken sammen. Ha over i en kjele. Hell på vann og kok opp. Skum av med en skje, slik at kraften blir klar. Kokes til kjøttet er mørt. Tiden kommer an på hvilken del av reinsdyret du bruker. Bog trenger lenger koketid enn for eksempel flatbiff og ytrefilet.
  2. Skrell og del poteter og gulrøtter i biter. Ha grønnsakene over i kjelen og kok til de er møre. Smak til med salt, pepper og litt glutenfri soyasaus.
  3. For å få en tykkere saus, jevner du Bidosen med litt maizenna rørt ut i kaldt vann. Du kan også droppe dette, dersom du liker den best som klar suppe. 
  4. Strø over fersk timian rett før servering.
  5. Serveres sammen med varme rundstykker og tyttebærsyltetøy. 

- God middag!